CO JEMY W NASZYM PRZEDSZKOLU
Dzieci same szykują sobie kanapki na śniadanie i podwieczorek, a w grupach starszych korzystają podczas obiadu z waz i dozują zupę według własnych potrzeb.
JADŁOSPIS
18.03 - 22.03.2024r
Poniedziałek Śniadanie bułka kukurydziana z masłem, szynka gotowana, pasta jajeczna, sałata, ogórek świeży, papryka, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną II Śniadanie banan, maślanka Obiad zupa krem z brokuł z grzankami, makaron spaghetti, sos bolognese z mięsem i pomidorami, ser żółty, kompot wieloowocowy
Podwieczorek chałka z masłem, serek waniliowy, anans, herbata malinowa Wtorek Śniadanie płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie z masłem, polędwica sopocka, jajko gotowane na twardo, sałata, ogórek kwaszony, pomidor, natka, herbata owocowa II Śniadanie kiwi, sok owocowy
Obiad zupa szpinakowa, makaron, gulasz wieprzowy, buraczki duszone, kompot wieloowocowy Podwieczorek budyń śmietankowy, bułka z masłem, herbata miętowa Środa Śniadanie kajzerka z masłem, szynka z beczki, mozarella, sałata, ogórek świeży, papryka, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku, herbata zielona II Śniadanie mandarynka, woda z sokiem malinowym Obiad zupa grochowa, ryż, polewa śmietanowa z cynamonem, surówka z marchwi i jabłka, kompot wieloowocowy Podwieczorek bułka z masłem, pasta francuska (wędlina, ser żółty, ogórek kwaszony), śliwka suszona, herbata z cytryną Czwartek Śniadanie płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenno-żytnie z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty, sałata, ogórek kwaszony, pomidor, natka, herbata miętowa II Śniadanie jabłko, sok owocowy Obiad zupa kartoflanka, ziemniaki, kotlet mielony, surówka z ogórka kwaszonego, kompot wieloowocowy Podwieczorek bułka z masłem, ser biały, konfitura, marchew, kakao na mleku, herbata owocowa Piątek Śniadanie bułka z ziarnem i z masłem, parówka drobiowa, dżem, ogórek świeży, papryka, ketchup, kawa zbożowa na mleku, herbata miętowa II Śniadanie gruszka, sok owocowy Obiad zupa barszcz czerwony, ziemniaki, ryba pieczona w ziołach, surówka z kapusty kwaszonej, kompot wieloowocowy Podwieczorek ciasto drożdżowe, miód, szklanka mleka, herbata zielona
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/211 z dnia 25października w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane sa produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe w tym produkty zawierające "Śladowe ilości alergenów" lub "mogące zawierać alergeny" wymienione poniżej;
ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN - mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
MLEKO - mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
JAJA - jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
RYBY - ryby surowe - mrożone, przetworzone - konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju
SOJA - grzanki
SELER - seler jako korzen i łodyga, wędlina
GORCZYCA - musztarda, wedlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw
NASIONA SEZAMU - ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki sniadaniowe, desery, rodzynki
SKORUPIAKI - brak
ORZECHY - krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
DWUTLENEK SIARKI - owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
ŁUBINY - brak
ORZESZKI ZIEMNE - masło arachidowe, bakalie
MIĘCZAKI - brak
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco
PROPONOWANE DZIENNE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH NA DZIECKO
PRODUKTY ZBOŻOWE:
- pieczywo pszenne lub żytnie - 1 kromka
- mąka, makarony - 30-50 g
- kasze, ryże, płatki sniadaniowe - 30-50 g
- zimniaki - 150 g
WARZYWA I OWOCE:
- surówka, włoszczyzna w zupie - 200 g
- nasiona strączkowe, orzechy, owoce suszone - 10 g
- owoce 80-120 g
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:
- mleko i napoje mleczne - 200 ml
- sery twarogowe - 20 g
- sery podpuszczkowe - 20 g
MIĘSO, WĘDLINY, RYBY I JAJA:
- mięso, drób - 60-80 g
- wędliny - 10 g
- ryby - 20-60 g
- jaja 3-4 szt
TŁUSZCZE:
- masło - 5 g
- śmietana - 10 g
- olej rzepakowy - 5 g
CUKIER I SŁODYCZE:
- w sumie - 25 g
SÓL:
- w sumie - 3,75 g
PRZYPRAWY:
bazylia, lubczyk, oregano, tymianek, majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, kminek, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, zioła prowansalskie, papryka, cukier waniliowy - dodawane do smaku
NAPOJE:
- Kawa zbożowa - 5 g
- kakao - 5 g
- woda - 200 ml
- soki - 200 ml
- herbata - 200 ml